Srebrenica katliamı kurbanlarını Srebrenica’da andılar
Srebrenica katliamı kurbanlarını Srebrenica’da andılar

Srebrenica katliamı kurbanlarını Srebrenica’da andılar

Bosna Hersek Fahri Konsolosluğu ve Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu (TBHKDF) işbirliğiyle, Srebrenica katliamının 15. anma yılı nedeniyle Bosna Hersek’e ve Srebrenica’ya ziyaret düzenlendi.

Türkiye’nin dört bir yanındaki TBHKDF çatısı altındaki derneklerin başkan ve üyelerinin yanı sıra işadamları, gazetecilerden oluşan yaklaşık 60 kişilik kafile bir hafta süreyle Bosna Hersek’in çeşitli kentlerini gezdi ve ziyaretlerde bulundu.
İzmir Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Adana Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Türkegül Kocaoğlu da ziyaretlere katılanlar arasında yer aldı.

Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak ile Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Cemal Şenel’in başkanlık ettiği delegasyon, 5 Temmuz 2010 günü İstanbul’da buluşarak Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’ya gitti. Bosna Hersek’in Konjic, Bugojno, Mostar, Travnik, Jajce, Višegrad, Goražde, Zenica kentlerini, bu kentlerdeki tarihi yapıları ve doğal güzellikleri görme ve ziyaret etme olanağı buldu.

Türk delegasyonu, Bosna Hersek’te bulunduğu süre içinde Konjic Belediye Başkanı Emir Bubalo, Jajce Belediye Başkanı Nisvet Hrnjić, Goražde Belediye Başkan Yardımcısı Sanid Zirak, Višegrad Belediye Başkanı Tomislav Popović, Višegrad Meclis Başkanı Bilal Memišević, Zenica Belediye Başkanı Husejin Smajlović ile görüştü.

Heyette bulunanlar, 11 Temmuz 2010 günü Srebrenica katliamını anma etkinliklerine ve toplu mezarlarda bulunan 775 kişinin cenazelerinin defin törenine katıldı. Türk delegasyonu, bir süre öne Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak tarafından Türkiye’de ağırlanan Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Željko Komšić ile de bir araya geldi.

Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak ile Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Cemal Şenel de törende Srebrenica’da katledilenler adına oluşturulan anıta çelenk koydu, saygı duruşunda bulundu. Türk delegasyon, bir haftalık ziyaret programının ardından 12 Temmuz 2010 günü Türkiye’ye döndü.

Türk delegasyonunun Bosna Hersek ziyaretlerine ilişkin fotoğraflar için tıklayınız…