Boşnaklar, Pita Gecesi’nde buluştu
Boşnaklar, Pita Gecesi’nde buluştu

Boşnaklar, Pita Gecesi’nde buluştu

Türkiye Bosna Hersek Kültür Federasyonu ve Çakmaklı Köyü Bosna-Hersek Derneği tarafından Aliağa Çakmaklı’da düzenlenen 4. Pita gününde Boşnak asıllı yurttaşlar gönüllerince eğlendi. Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz eşi Emine Oğuz ile birlikte katıldığı Pita Şenliği’ne yurdun değişik yerlerinden Boşnak asıllı vatandaşlar akın ederken, Grup Liljan ve TRT Sanatçısı Havva Karakaş katılanlara keyifli saatler yaşattı.

Çakmaklı Köyü Bosna-Hersek Derneği Başkanı Ömer Barış ile Çakmaklı köyü Muhtarı Ahmet Kahraman da yaptıkları konuşmalarla pita gecesine katılanlara teşekkür etti. Şenlikte, köy halkı tarafından tepsilerle hazırlanan börek ve ayranlar misafirlere ikram edildi. Gençler yöresel müzik eşliğinde halay çekip oynarken, küçüklerde folklor oyunlarından figürler sergiledi.

Pita Şenliğine Aliağa Kaymakamı İbrahim Keklik, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Aliağa Garnizon Komutanı Uğur Aytuğ, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erdinç Şen, Türkiye-Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şenel ile Yönetim Kurulu Üyeleri ve Rumeli Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Salih Akgül ve çok sayıda davetli katıldı.

Pita (Boşnak Böreği): Basit gibi görünse de, el mahareti isteyen bir börektir. Yugoslavya’ da Perşembe ve Pazar geceleri özellikle Pita yenir. Türkiye’ de yaşayan Boşnaklar ise Perşembe akşamlarını bu leziz börekle tatlandırırlar. Boşnaklarca un ve hamurda bolluk bereket olduğu anlayışından hareketle, bu kutlu günlerin hatrına, bolluk ve bereketin çoğalması dilenir, verilen nimetlere böylesi bir köklü gelenekle bir anlamda şükredilmiş olur. Bu böreğin harcında geleneksel olarak ıspanak veya pırasa kullanılır. Hatta pırasalı olanı Arnavutlar ve Boşnaklar arasıında neredeyse milli bir mesele haline getirilmiş durumdadır. Kol böreği şeklinde sarılıp ortadan tepsinin sonuna doğru daire şeklinde sarılarak hazırlanır. Buna karşılık patatesli, lor peynirli (ekşimik) veya kabaklı iç harcıyla da yapılmaktadır.