Boşnak öğrenciler Türk üniversitelerinde okumak istiyor
Boşnak öğrenciler Türk üniversitelerinde okumak istiyor

Boşnak öğrenciler Türk üniversitelerinde okumak istiyor

24092010tbhkdf01Bosna Hersek’in Bugojno kentindeki beş lisede öğrenim gören ve üniversiteye hazırlanan 350 öğrenci düzenlenen turla Türkiye’ye geldi. İstanbul, Bursa ve Balıkesir’in ardından İzmir’e gelen öğrenciler, Türkiye’deki üniversitelerde okumak istediklerini söyledi.

Bugojno Merkez Teknik Lisesi, Maglaj Lisesi, Fojnica Lisesi, Mjesovita Merkez Teknik Lisesi ve Visoko Merkez Teknik Lisesi’nden toplam 350 öğrenci karayoluyla Türkiye’ye geldi. Öğrenci kafilesine öğretmenleri Nahid Šupic, Ruvic Amir, Halima Brakmic, Merima Sijaric, Nijaz Sabanovic de eşlik etti.

Bosna Hersekli öğrenciler, İstanbul ve Bursa turlarının ardından Ayvalık’a geçti. Sarımsaklı bölgesindeki otellerde konaklayan öğrenciler, Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak ile Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Cemal Şenel’in daveti üzerine İzmir’e geldi. Boşnak öğrencileri Baysak ve Şenel’le birlikte İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Gençlik Kolları üyesi gençler “Dobro došli – Hoşgeldiniz” yazılı pankartla karşıladı.

Karşıyaka’daki İnsan Hakları Parkı’nda buluşan Boşnak öğrenciler İnsan Hakları Anıtı’nı, ardından Karşıyaka’ya önemli hizmetlerde bulunmuş belediye başkanlarının maskları ve isimlerinin yer aldığı Yerel Hizmet Anıtı’nı ziyaret etti. Öğrenciler, eski Karşıyaka Belediye Başkanı ve Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak ile maskının yer aldığı anıt önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Mithatpaşa Anadolu Teknik, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin kardeş okulu Bugojno Merkez Teknik Lisesi’nden gelenleri de bulunduğu öğrenciler, öğretmenleri ve rehberleriyle birlikte Karşıyaka Çarşısı’nı gezdi, yemek yedi, alışveriş yaptı. Bosna Hersek’ten gelen öğrenciler, ilçe gezisi sırasında Karşıyaka halkı ve esnafı tarafından sempatiyle karşılandı. Karşıyaka’nın ardından Forum Bornova’yı gezen öğrenciler, İzmir’e veda ederek Ayvalık’a döndü.

Turu düzenleyen Lambada Turizm’in yetkilisi öğretmen Sead Fazlibegovic, lise son sınıf öğrencileri arasında yapılan anketin büyük çoğunluğunun Türkiye’deki üniversitelerde okumak istediğini ortaya koyduğunu söyledi. Fazlibegovic, öğrencilerin mimarlık, uluslar arası ilişkiler, uluslar arası finans gibi bölümlerde eğitim almayı arzuladıklarını, Türk üniversitelerinin Bosna Hersek’ten gelen öğrencilere daha fazla kontenjan tanıması, Bosna Hersek hükümetinin de daha fazla burs olanağı sağlamasını istediklerini belirtti.

Bosna Hersekli gençlerin ziyaretinin memnunluk verici olduğunu söyleyen Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, “Bu tür geliş gidişleri çoğaltmayı, gençlerimiz arasında başta kültürel olmak üzere her alanda alışverişi artırmayı amaçlıyoruz” dedi. Baysak, Boşnak gençlerin Türkiye’deki üniversitelerde eğitim görmeleri konusunda her türlü katkıya hazır olduklarını dile getirdi.

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Cemal Şenel de Türkiye ile Bosna-Hersek arasında derin tarihi, kültürel ve insani bağlar bulunduğunu anımsatarak iki ülke gençleri arasındaki bağların iletişim güçlendirilmesini arzuladıklarını söyledi. Şenel, Bosna Hersekli öğrencilerin ziyaretinden memnunluk duyduklarını ve onlara Türkiye’de öğrenim görmeleri durumunda her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.