“Kusturica varlığını, dinini, ailesini sattı”
“Kusturica varlığını, dinini, ailesini sattı”

“Kusturica varlığını, dinini, ailesini sattı”

“”Kako Si?” filminin Boşnak kökenli Türk yönetmeni Özlem Akovalıgil, Emir Kusturica’nın eski ününü yitirdiğini ve artık sadece şov yaptığını, “varlığını, dinini, ailesini sattığını” söyledi. Kusturica’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca desteklenen Antalya Film Festivali’ne jüri üyesi olarak davet edilmesini eleştiren Akovalıgil, bakanlığın ikili tavır sergilediğini öne sürdü.

Ekim ayında vizyona giren “Kako Si?” filminde ailesi uzun yıllar önce Bosna’dan Türkiye’ye göç etmiş Semiha’nın ata topraklarına yaptığı yolculuğu anlatan Türk yönetmen Özlem Akovalıgil, Boşnak kökenli olduğunu bildiğinden bu yana, Emir Kusturica’ya hayranlık duyduğunu ve tüm filmlerini izlediğini anlattı. Ata ülkesini Kusturica’nın filmleriyle tanıdığını, bu yüzden tavrının kendisini daha çok üzdüğünü söyleyen Akovalıgil, “Sen o noktada bir adam ol, kendini, varlığını, dinini, aileni inkar et. Hatta inkar etmek değil bu, bence sattı. Ben onun sattığını düşünüyorum. O filmleri yapan bir adam nasıl bir inkar budalalığına girer. İdrak edemiyorum” diye konuştu.

Kusturica’nın eski ününü yitirdiğini ve artık sadece şov yaptığını belirten Akovaligil, “Sonuçta Bosna’da film yaparken Fransa’dan, Amerika’dan para buluyordu. Bosna’dan nasıl para bulsun? Belki para kaynaklarını bulabilmek, o desteğin sürmesi için yaptı bunları. Ama ne olursa olsun, mantıklı mı? Artık film de yok ortada. İşin şovunu yapıyor” dedi. Kültür Bakanlığı’nın ikili tavrına da isyan ettiğini söyleyen Özlem Akovalıgil, Kusturica’nın Antalya Film Festivali’ne sansasyon amaçlı çağırıldığını düşündüğünü söyledi. Akovalıgil, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kusturica’ı on yıl önce niye davet etmediler. On yıl önce getirebilirler miydi kendisini? Kusturica’nın adı biliniyor diye Türkiye’de. Niye zirvedeyken çağrılmadı? Ama bu ülkenin bir misyonu var. Bunu göz ardı edemeyiz. Sonuçta Kültür Bakanlığı’nın desteklediği bir festival bu. Kültür Bakanlığı destek veriyor, ben bu filimi yapıyorum. Bakanlık destek veriyor Antalya Film Festivali’ne, Kusturica çağırılıyor. Bu nasıl bir durum? Bu nasıl çelişki? Adam geçmişinin, yaptıklarının arkasında duramıyorsa, Avrupa Amerika’ya yaranmak için, para kaynaklarını sağlamlaştırmak için üreterek değil de, müslümanlığı red ederek, Boşnaklığı, ailesini red ederek para kazanmaya ve prim yapmaya çalışıyor.”