Ve Kusturica Altın Portakal jürisinden çekildi
Ve Kusturica Altın Portakal jürisinden çekildi

Ve Kusturica Altın Portakal jürisinden çekildi

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu’nun öncülük ettiği tepki ve protestolar sonuç verdi. İnsanlık suçları işleyenlerin yakın dostu olan ve onlara destek veren yönetmen Nemenja (Emir) Kusturica, Antalya Altın Portakal Film Festivali uluslararası jüri başkanlığından çekildi. Kültür ve Turzm Bakanı Ertuğrul Günay’ı “düşman” diye tanımlayan Kusturica, hedef gösterildiğini ve can güvenliğinin bulunmadığını belirterek festival programını iptal etti ve hemen ülkesine döneceğini açıkladı.

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu’na bağlı derneklerin üyeleri Türkiye’nin dört bir yanından Antalya’ya gelerek Kusturica’ya tepki göstermek ve protesto etmek amacıyla basın açıklaması yaptı. Türkiye’de yaşayan Boşnaklar, “SOYKIRIM YANDAŞI KUSTURICA’YI ÜLKEMİZDE GÖRMEK İSTEMİYORUZ!”, “SOYKIRIM İNSANLIK SUÇUDUR KUSTURICA!”, “TECAVÜZ DESTEKÇİSİ KUSTURICA’YI ÜLKEMİZDE GÖRMEK İSTEMİYORUZ!”, “TECAVÜZ İNSANLIK SUÇUDUR KUSTURICA!”, “BOSNA’DAKİ SOYKIRIMIN YANDAŞI KUSTURICA ALTIN PORTAKAL’DA JÜRİ ÜYESİ OLAMAZ!”, “BOŞNAK KATİLLERİNİ SAVUNAN KUSTURICA ALTIN PORTAKAL’DA JÜRİ ÜYESİ OLAMAZ!” yazılı pankart ve dövizler açtı.

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Cemal Şenel’in Sırp yönetmen Nemenja (Emir) Kusturica’nın Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne jüri üyesi olarak davet edilmesine tepki gösteren basın açıklaması kamuoyu, sanat ve siyaset dünyasından da destek gördü. “Kako Si?” filminin Boşnak kökenli Türk yönetmeni Özlem Akovalıgil, Emir Kusturica’nın eski ününü yitirdiğini ve artık sadece şov yaptığını, “varlığını, dinini, ailesini sattığını” söyledi. Kusturica’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca desteklenen Antalya Film Festivali’ne jüri üyesi olarak davet edilmesini eleştiren Akovalıgil, bakanlığın ikili tavır sergilediğini öne sürdü.

Ödüllü “Bal” filminin yönetmeni Semih Kaplanoğlu, “Soykırımı ve tecavüzü meşru bulan Emir Kusturica ‘en üst kimlik sanatçı olmaktır’ gerekçesiyle savunulamaz. Çünkü aslolan insan olmaktır” dedi. Filmini festivalden çeken Kaplanoğlu, “Sayıları yüz binlerle ifade edilen Bosnalı sivilleri sadece inançları ve Boşnak oldukları için katledenleri, on binlerce kadına çoluk çocuk tecavüz edenleri savunan bir ‘sanatçının’ AKSAV yönetimi tarafından himaye edilmesi bizim vicdanımızı acıtmaktadır” diye konuştu.

“Bal” filmi ekibi adına açıklama yapan Semih Kaplanoğlu, “Biz hiç kimseyi etnik kökeninden ya da inancından dolayı eleştirmiyoruz. İnsanlığa karşı işlenmiş bir suça sözle de olsa katkı sağlayarak soykırımı ve tecavüzü meşrulaştıran bir zihniyetin savunulmasına karşıyız. Savaşa ve savaş suçlarına karşı bizleri birleştirecek tek kriter insan olmaktır. Bu yüzden soykırım yandaşı birinin festivale çağrılması çok yanlış” görüşünü dile getirdi. Yönetmen Mustafa Altıoklar da alınan kararın siyasi olduğunu, ancak öyle ya da böyle bu kararı doğru bulduğunu belirterek “Bosna Hersek’te yaşanan olaylar unutulmamalıdır. Bu nedenle Bal ekibinin koyduğu tavır tarihi ve memnuniyet vericidir. Kendilerini destekliyorum. Ben de olsam aynısını yapardım” değerlendirmesinde bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Boşnak asıllı Sırp yönetmen Emir Kusturica’na tepki olarak Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne katılmacağını söyledi. Festivali çok önemsediğini, bu festivalin geleneksel bir sanat etkinliği olduğunu, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak da desteklediklerini belirten Günay, “Ama bu yıl Emir Kusturica’nın festivale çağrılması haklı tepkilere yol açtı. Kusturica, iyi bir sinemacı olmakla birlikte, Balkan Savaşı sırasında, sadece kendi halkına karşı değil, savaş karşıtı olan herkese karşı incitici tavırlar geliştirdi. Bunun bir bedelinin olması gerekir herhalde. Antalya’ya gideceğim, ama festivale katılmayacağım” dedi.