Savaş mağduru kadınlar Baysak’ı ziyaret etti
Savaş mağduru kadınlar Baysak’ı ziyaret etti

Savaş mağduru kadınlar Baysak’ı ziyaret etti

Bosna Hersek’in Ilijas kentindeki “Zlatne Ruke” (Altın Eller) Kadın Derneği üyesi 65 kadın, düzenlenen kültür turu kapsamında Türkiye’ye geldi. Ayvalık’ta konaklayan Bosna Hersek’li kadınlar İzmir’e gelerek Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak’ı ziyaret etti.

Altın Eller Kadın Derneği Başkanı Sedika Duraçak, Başkan Yardımcısı Zekiya Avdibegoviç, Yönetim Kurulu Üyeleri Mirsada Spahiç, Senada Avdibegoviç ve Lyilyana Tsviyan’ın ziyaretine dernek üyesi yaklaşık 60 Boşnak kadın da katıldı. Boşnak kadınları otobüsün kapısında karşılayan ve konsoloslukta ağırlayan Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, ziyaretten duyduğu memnunluğu dile getirdi.

Dernek Başkanı Sedika Duraçak, eşini, çocuğunu veya yakın akrabasını savaşta kaybeden kadınları dernek çatısı altında buluşturduklarını söyledi. Derneğin temel amacının yaşam koşullarını iyileştirmek için kültür ve eğitim projelerini yaşama geçirmek olduğunu kaydeden Duraçak, savaş mağduru kadınların dernekte geleneksel el sanatlarıyla uğraştıklarını, bir yandan yaptıkları ürünleri satarak gelir sağladıklarını anlattı.

Derneğin 260 üyesi bulunduğunu dile getiren Sedika Duraçak, kendi aralarında haftada bir kaç kez toplanarak savaşta zarar gören kadınlara psikolojik destek verdiklerini, hem de rehabilitasyon sürecine katkı koyduklarını söyledi. Duraçak, Türkiye’de İzmir’de benzer derneklerle ilişki kurmak ve işbirliği yapmak istediklerini sözlerine ekledi.

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Cemal Şenel, Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği (SSDBiH) Başkan Yardımcısı Hasan Şehoviç’in de bulunduğu ziyarette savaş yıllarındaki güçlükler ve acılar dile getirildi, zaman zaman duygusal anlar yaşandı. Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak, Altın Eller Kadın Derneği’ne her türlü katkıyı vermeye hazır olduğunu, her zaman yanlarında olacağını bildirdi.

Baysak ve Altın Eller Kadın Derneği yöneticileri, konsolosluk ziyareti anısına birbirlerine çeşitli armağanlar vererek teşekkür etti. Bosna Hersek Fahri Konsolosluğu’ndaki sanat galerisini gezerek Baysak’ın özel koleksiyonundaki eserleri inceleyen Boşnak kadınlar, daha sonra konsolosluk önünde anı fotoğrafı çektirdi.

Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, Karşıyaka İnsan Hakları Parkı’na giden ve anıtı ziyaret eden Boşnak kadınları Ege Bölgesi Sanayi Odası Lokali’nde öğle yemeğinde ağırladı. Baysak, Kordonboyu’nda birlikte yürüdüğü Boşnak kadınlara Konak Meydanı’nda veda etti.

Tarihi Saat Kulesi önünde Ahmet Kemal Baysak’la anı fotoğrafı çektiren Altın Eller Kadın Derneği üyesi kadınlar Kemeraltı’nda alışveriş yaptıktan sonra ülkelerine gitmek üzere Ayvalık’a döndü.