Urla ve Cazin kardeş şehir olma yolunda
Urla ve Cazin kardeş şehir olma yolunda

Urla ve Cazin kardeş şehir olma yolunda

Bosna Hersek’in Cazin şehri ile İzmir’in Urla ilçesinin “kardeş şehir” olmaları yolunda ilk adım atıldı. Urla Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu ile Cazin Belediye Başkanı Nermin Ogreşeviç, “dostluk bildirgesi” olarak tanımlanan iyi niyet protokolü imzaladı.

Bosna Hersek’in Una-Sana kantonunda bulunan Cazin şehrinin Belediye Başkanı Nermin Ogreşeviç başkanlığındaki heyet, Urla Belediyesi’nin konuğu olarak İzmir’e geldi. Ogreşeviç’e belediye meclis üyeleri Rifat Hozanoviç, Yasmin Abdagiç, başkanlık danışmanları Suad Roşiç ve Hamdiya Lyubiyankiç, Belediye Meclis Üyesi ve Cazin Su ve Kanalizasyon İdaresi JKP “Vodovod” Teknik Müdürü Şerif Kalyikoviç ile Kamu Konut Fonu Müdürü İbrahim Tatareviç eşlik etti.

Cazin heyetini Adnan Menderes Havalimanı’nda Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Cemal Şenel, İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Oruç, Urla Bosna Sancak Karadağ Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Fehim Didin ve Urla Belediyesi yetkilileri karşıladı. Cazin Belediye Başkanı Nermin Ogreşeviç ve beraberindekiler, Urla Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu ve belediye meclis üyeleriyle Urla Belediyesi’nde düzenlenen iyi niyet protokolü imza töreninde bir araya geldi.

Urla Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, tarihi ve kültürel bağları bulunan Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki köklü ilişkilerin Cazin’le kardeş kent, kardeş belediye olmalarıyla daha da ileriye götürüleceğine inandığını söyledi. Cazin Belediyesi’nin genç yöneticilerce yöneticildiğine dikkat çeken M. Selçuk Karaosmanoğlu, “Bosna Hersek’in Cazin kenti genç yöneticilere sahip bir Avrupa kenti. Onların deneyiminden yararlanmalıyız. Her alanda paylaşacağımız çok şey olduğuna, kardeş şehirler olmamızın aramızdaki bağları güçlendireceğine inanıyorum” dedi.

Cazin Belediye Başkanı Nermin Ogreşeviç, İzmir ve Urla’da sıcak karşılanmalarından ve gördükleri ilgiden duyduğu memnunluğu dile getirdi. Ogreşeviç, ortak tarihe ve kültüre sahip oldukları Türkiye’de Urla ile kardeş şehir olmalarının her alanda işbirliği ve deneyim paylaşımını getireceğini söyledi. Nermin Ogreşeviç, kardeş şehir olma yolundaki iki belediyeye zemin hazırlayan Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak’a ve konuk severliği için Urla Belediye Başkanı Karaosmanoğlu’na teşekkür etti.

Haziran ayında Bosna Hersek Devlet Başkanı Jeliko Komşiç’i ağırladıklarını anımsatan Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, Cazin ile Türkiye’den bir şehrin kardeş şehir olmalarının bu sırada gündeme geldiğini söyledi. Ağustos ayında Urla Belediyesi’ne yaptıkları ziyarette kardeş şehir isteğinin dile getirildiğini ve olumlu karşılandığını belirten Baysak, Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği’nin (SSDBiH) Kasım ayı başında Hırvatistan’ın Pula kentindeki yönetim kurulu toplantısında Cazin’le Urla’nın kardeş şehir olmaları yolunda görüş birliğine varıldığını anlattı.

Geçtiğimiz hafta bir heyetle Cazin Belediyesi’ne yaptıkları ziyarette de konunun ele alındığını kaydeden Baysak, “Urla ile Cazin’in kardeş şehir olma yolunda adım atmaları beni de mutlu etti” dedi. Bosna Hersek ve Türkiye’yi “iki devlet”, iki ülke vatandaşlarını “bir millet” olarak tanımlayan Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, “İki ülke arasındaki tarihi, kültürel bağların, her alanda işbirliğinin güçlendirilmesi gerek. Kardeş şehir ilişkisi inanıyorum ki bu bağları ve işbirliğini daha da güçlendirecek. Cazin’in de ilk kardeş şehri Urla olacak. Her iki belediye başkanımıza bu adımı attıkları için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Urla Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu ile Cazin Belediye Başkanı Nermin Ogreşeviç’in imzaldığı “dostluk bildirgesi”nde şöyle denildi:

“Şehirlerimiz arasında dostluk ve kardeşlik yakınlaşmasını, kardeşlik ve yardımlaşmanın geliştirilmesini, eğitim, kültür, çevre ve ticaret alanlarında deneyimin paylaşılmasını, şehirler arasında gelenek ve manevi bağların kuvvetlendirilmesini, iki şehir halkının ortak projeler için ça1ışmalar yapılmasını amaçlamaktayız. Şehirlerimiz temsilcileri arasında geliştirilecek temaslardan sonra Cazin şehri ile kardeş şehir olmak istiyoruz. Bu tür ilişkinin kentler için yararlı olacağına inanıyoruz. Kardeş şehir ilişkilerinin toplumlar arası diyaloğun gelişmesine olumlu katkılar sağlayacağı düşüncesi ile Cazin ve Urla şehirleri arasında iyi niyet protokolü imzalanmasını kabul ve beyan ediyoruz.”

Karaosmanoğlu ile Ogreşeviç, dostluk bildirgesinin imzalamalarının ardından ziyaret anısına birbirlerine armağanlar vererek teşekkür etti.