TBHKDF Yönetim Kurulu Burhaniye Ören’de toplandı
TBHKDF Yönetim Kurulu Burhaniye Ören’de toplandı

TBHKDF Yönetim Kurulu Burhaniye Ören’de toplandı

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu (TBHKDF) Yönetim Kurulu, Burhaniye Rumeli ve Balkan Göçmenleri Derneği’nin ev sahipliğinde Burhaniye – Ören’de toplandı. Fiord Otel’de düzenlenen toplantıya Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova da katıldı.

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Güneş, toplantıya katılanlara teşekkür etti ve başarılar diledi. Toplantı öncesinde başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden ve Adana’da toprağa verilen federasyon kurucusu ve onursal başkanı Fehmi Arazlı ile şehitler ve ebediyete intikal etmiş tüm büyüklerimiz için saygı duruşunda bulunuldu.

TBHKDF Genel Sekreteri, Turgutlu Bosna Hersek Türkleri Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Muharrem Baysak, 26 Kasım 2011 günü Adapazarı’nda yapılan geçen yönetim kurulu toplantısına ilişkin bilgileri paylaştı. TBHKDF Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Güneş, federasyon üyesi tüm derneklerin yöneticilerinden kadın ve gençlik kolları oluşturmaları ve etkinlikler düzenlemeleri isteğini yineledi. Güneş, dernek yöneticilerinin proje hazırlamalarını, çalışmalarını rapora dönüştürerek yönetim kurulu toplantılarında paylaşmalarını istedi.

TBHKDF Genel Sekreteri, Turgutlu Bosna Hersek Türkleri Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Muharrem Baysak, dernek olarak Turgutlu’da bu yıl 4. Türkiye Dama Şampiyonası düzenleyeceklerini belirtti. Baysak, İsviçre usulü yarışmaların yapıldığı, oldukça çekişmeli geçen şampiyonaya 80 yarışmacının katılacağını söyledi. Muharrem Baysak, 25 -26 Ocak 2012 tarihlerinde gerçekleştirilecek şampiyonanın birincisine dizüstü bilgisayar, ikincisine plazma televizyon, üçüncüsüne ve dördüncüsüne cep telefonu vereceklerini duyurdu.

Bosna Hersek Fahri Konsolosu, TBHKDF Kurucu ve Onursal Başkanı Ahmet Kemal Baysak, toplantıya Burhaniye Rumeli ve Balkan Göçmenleri Derneği ile birlikte ev sahipliği yapan Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova’ya teşekkür etti. Fehmi Arazlı’nın ölümünden büyük üzüntü duyduklarını belirten Baysak, duygularını şöyle dile getirdi:

“Çok üzgünüz. Daima bizlerle birlikte olan ve Boşnak dünyası için emsalsiz çalışmalar yapan, bizim düşünemediğimiz çalımaları yapıp gündeme getiren, federasyonumuzun kurucusu, Boşnak dünyasının duayeni, ömrünün son 15 yılını Boşnak dünyası için adamış olan Sayın Fehmi Arazlı’yı kaybetmiş olmanın acısını yaşıyoruz. Kendisini minnet ve şükranla anıyoruz. Onun boşluğunu, yokluğunu daima hissedeceğiz. Biz hakkımızı ona helal etttik, inşallah Sayın Arazlı da hakkını bize helal eder. kendisini rahmetle anıyoruz. Yaptıklarını unutmayacağız, unutturmayacağız. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.”

Geçtiğimiz günlerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın hayatını kaybettiğini anlatan Ahmet Kemal Baysak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Büyük bir devlet büyüğünü, bir mücadele insanını, Türk dünyasının bilge isimlerinden Rauf Denktaş’ı kaybettik. Karşıyaka Belediye Başkanlığım sırasında ‘Karşıyaka Belediyesi İnsan Hakları Ödülleri’nden birincisini rahmetli Alija Izetbegovic’e, ikincisini de rahmetli Rauf Denktaş’a vermiştik. Kendisiyle yakından tanışıyorduk. Cumhurbaşkanlığından ayrıldıktan sonra Talat Paşa Komitesi’nde de çalışmalarımızı beraber sürdürüyorduk. Kıbrıs ve Türk dünyası için yapıklarını unutmamız mümkün değil.”

“İzmir’in yeni özel tiyatrosu ‘Yeryüzü Sahnesi, İzmir’, bu tiyatro mevsiminde ‘Ölü Kadınların Şarkısı’ adlı yetişkin oyununu sahneliyor. Bosna Hersek’teki savaş sırasında yaşanan dramın altı kadın üzerinden anlatıldığı oyunu dramaturg Haluk Işık sahneye koymuş ve yönetmiş. Oyunu Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi’nde izledim, oyuncular, genel sanat yönetmeni Haluk Işık ile görüştüm. İzleyen var mı bilemiyorum, ama bu oyun İzmir’in yanı sıra Adana’da, Adapazarı’nda, Bursa’da, İstanbul’da oynanabilir. Bunu yönetim kurulunun bilgisine sunuyorum.”

TBHKDF Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Güneş, “Oyunu sahneleyen tiyatro ile iletişim kuralım. Adapazarı’nda bu oyunun oynanmasını isteriz” dedi. Toplantıda söz alan Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova, “Kemal Ağabey’in 50 gün içinde yaptıklarını görünce bizim hiç bir şey yapmadığımızı anladım. Böyle bir büyüğe sahip olduğumuz için çok şanslıyız” dedi. Avrupa Birliği çalışmalarına katılan dokuz belediye başkanından biri olduğunu anımsatan Akova, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesinin yolunun AB üyesi bir ülke ile işbirliğinden geçtiğini gördüm. Kemal Ağabey’in kardeş şehirler konusunda söyledilerine katılıyorum. Ancak yetmiyor. Türkiye’deki belediyelerin Bosna Hersek, Karadağ’daki belediyelerle kardeş kent olmaları yetmiyor. AB üyesi üçüncü bir ülkeden de kardeş şehir edinmesi gerekiyor. Derneklerin de kardeş kent ilişkisine sahip çıkması, desteklemesi gerekiyor.”