Srebrenica katliamı 17. yılında anıldı
Srebrenica katliamı 17. yılında anıldı

Srebrenica katliamı 17. yılında anıldı

Srebrenica katliamı, Sakarya’da 16 HAZİRAN 2012 Cumartesi günü, Adapazarı Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle anıldı. Anma etkinliğine Sakarya Valisi Mustafa BÜYÜK, AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz ve Ayşenur İslam, Sakarya Emniyet Müdürü Mustafa AKTAŞ, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Muzaffer GÜNEŞ, Bosna Hersek’ten Emmaus Barınma Merkezi yetkilileri, Kütahya Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa GÜLER, Tavşanlı Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa EKİZ, Ankara Genç Boşnaklar Derneği, Srebrenica Anneleri Derneği Başkan Yardımcısı Fadila Efendic ve Sakaryalı Boşnaklar katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşması yapan GÜNEŞ, “Bosna Hersek Srebrenica, Boşnakların, Sırpların, Hırvatların ve diğer etnik grupların birlikte yaşadıkları bir şehir. Sırpların en büyük savaş taktiği olan soykırımı gerçekleştirdiği şehir, bugün Srebrenica Katliamının 17. yılını anmak üzere burada bulunuyoruz. Srebrenica Katliamı’nı unutmamak üzere burada toplanan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

AK Parti Sakarya Milletvekili Ayşenur İslam ise, Türk işadamlarının Srebrenica ve Bosna’ya yatırım yapmasını beklediklerini söyledi.

Sakarya Valisi Mustafa BÜYÜK de “Sakaryalılar Bosna’da yaşanan bu zulmü asla unutmayacak ve unutulmaması için her zaman mücadele edecektir” diye konuştu.

Programda katliamın tanıkları, yaşadıkları korku dolu günleri anlattı. Katliamda zarar görerek evlerine geri dönemeyen Boşnakların sığındıkları Emmaus hakkında bilgilendirme yapılmasının ardından, “BOSNAM” adlı kısa sinevizyon izlendi.

Porf. Dr. Mustafa Kahramanyol daha sonra söz alıp Bosna’nın kurtuluşunda Türkiye’nin yeri hakkında bilgi verirken SAÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Sofuoğlu ve eski Sakarya Milletvekili Süleyman Gündüz de katliamda yaşananlar ve dünyanın olaylara bakışını anlattı.

Metin yazarlığını Pınar Uysal’ın yaptığı “Sinede Saklı Sır” isimli tiyatro gösterisi izleyicilere sunuldu.