Buca’daki anıt Srebrenica kaltiamını unutturmayacak
Buca’daki anıt Srebrenica kaltiamını unutturmayacak

Buca’daki anıt Srebrenica kaltiamını unutturmayacak

Bosna Hersek Srebrenica’da 1995 yılında 8 bini aşkın savunmasız insanın öldürülmesinin unutulmaması için Buca’da 11 metrelik “Srebrenica Anıtı” hazırlanıyor. Adatepe Mahallesi Özbekistan Caddesi’nde yapımı süren anıt, Srebrenica’da büyük acının yaşandığı günün yıl dönümü olan 11 Temmuz’da açılacak.

Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, anıtın tek amacının “unutmamak ve unutturmamak” olduğunu, anıtla Bosna Hersek’te yüreği kanayan annelerin yanında olduklarını bir kez daha belirtmek istediklerini söyledi. Buca’da çok sayıda Boşnak vatandaşın yaşadığını ve vatandaşlardan gelen talepler üzerine harekete geçtiklerini belirten Tatı, yapılacak anıtı, anıtla ilgili hazırladıkları planları internet üzerinden vatandaşların oyuna sunarak belirlediklerini anımsattı.

Tatı’nın verdiği bilgiye göre, yapımı kısa süre sonra tamamlanacak anıt, katliamda yaşamını yitirenlerin tabutlarını simgeleyen yeşil ve siyah granit plakaların üzerinde yükselecek ve 11 metre yüksekliğe sahip olacak. Anıtın kaidesinin ön bölümünde Bosna Ağıtı’nın yazılı olacak, yan bölümlerinde ise 11 yaşında tuttuğu günlüklerle yaşanan acıları tanımlayan Zlata Filipoviç’in iki şiirine yer verilecek.

Kaide üzerine katliam sırasında kızını kaybeden annenin ağıdını betimleyen heykelin yerleştirileceğini belirten Ercan Tatı, anıtı çevreleyen alanda çevre düzenlemesi yapıldığını, bu alanda kurulacak dev ekranda Srebrenica’da yaşanan acıları anlatan belgeseller, fotoğraflar, şiirler ve şarkıların sürekli yayınının yapılacağını söyledi. Tatı, anıt ve çevresinin yapılacak özel ışıklandırmayla günün her saatinde ziyaret edilebilir halde tutulacağını dile getirdi.

Tatı, İzmir’de yaptırdıkları anıtın aynısını Potoçari Anıt Mezarlığı’nda da yaptırmak istediklerini, konuyla ilgili Bosna Hersek makamlarına başvuruda bulunduklarını, onay verilirse gelecek yıl 11 Temmuz’da da oradaki anıtı açmak istediklerini sözlerine ekledi.