Srebrenica unutulmadı, unutulmayacak, unutturulmayacak
Srebrenica unutulmadı, unutulmayacak, unutturulmayacak

Srebrenica unutulmadı, unutulmayacak, unutturulmayacak

srebrenica_anmaBosna Hersek’in Srebrenica kentinde 11 Temmuz 1995 günü yaşanan soykırımda yaşamını yitirenler Konak Belediyesi ve İzmir Bosna – Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği işbirliğiyle düzenlenen etkinlikle anıldı. Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte soykırım lanetlendi, Srebrenica annelerinin acılarının paylaşıldığı mektup ve barış şiirleri okundu.

Panelde konuşan dramaturg Haluk Işık, Bosna’da yaşananlardan çok etkilendiğini belirterek çocuklar için “Savaş Düşlerimi Çaldı”, yetişkinler için Bosnalı altı kadının savaşta yaşadıkları dramı anlatan “Ölü Kadınların Şarkısı” oyunlarını yazıp yönettiğini anımsattı. “Onları anlamak ve anmak için yazmak çok önemliydi” diyen Işık, soykırımda başta eşleri, çocukları olmak üzere pek çok yakınlarını yitiren Srebrenica annelerine yazdığı mektubu okudu.

Haluk Işık, insanlık dışı bu olayları unutmamak ve insan hakları adına yapılanları anlatabilmek için Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’dan İzmir’de bir İnsan Hakları ve Barış Müzesi kurmasını istedi. Işık, Bosna Hersek ve Boşnaklar adına yaptığı çalışmalardan dolayı Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak’a teşekkür etti.

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı ve İzmir Bosna – Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Gül, Srebrenica’da 18 yıl önce yaşanan soykırımın insanlık tarihinin en karanlık günü olarak tarihe geçtiğini söyledi. Gül, “Srebrenica, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da gerçekleşmiş en büyük soykırımdır. Bir haftada 8 bin 372 kişi yaşamını yitirdi” dedi. Türkiye’nin o yıllarda bir Balkan politikası olmadığına da değinen Abdullah Gül, “Ne yazık ki elimiz kolumuz bağlı kaldı. O nedenle bugün Balkanlar’da yeniden Srebrenica’lar yaşanmaması için daha güçlü ve birlik olmalıyız” diye konuştu.

İzmir Bosna – Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Geçen Dönem Başkanı Şenay Biçer, Srebrenica’nın unutulmaz bir acı olduğunu belirtti. Bosna Savaşı’ndan sonra soykırımı ve yaşananları anlatan bir çok film çekildiğini, bir çok kitap yazıldığını anlatan Şenay Biçer, “Ne yazık ki henüz bu olaylar Boşnak birileri tarafından yazılmadı” dedi. Bosna Hersek’e ilk kez 1998 yılında gittiğini, savaşın anılarının hala çok taze olduğunu anlatan Biçer, oradan döndükten sonra Boşnakların bir araya geldiği dernekleşme sürecini başlattıklarını söyledi.

Savaşa çocukluğu sırasında tanıklık eden Bosna Hersek’li Psikolog Sabina Komarica-Cicak da bir buçuk yıl önce Türkiye’ye geldiğini ve iki çocuğuyla birlkite burada yaşamını sürdürmek istediğini söyledi. Savaş sırasında babasını kaybettiğini ve savaşın çok kötü anılarla akıllarında yer ettiğini anlatan Cicak, “İnsanlar orada herşeylerini kaybetti. Yarın ne getirecek bilemediler. Savaş asla unutulamaz. Çünkü düşman bizi yok etmek istedi. O nedenle müsümanlar birbirini sevmeli, birlik olmalı, birbirine yardım etmeli” diye konuştu.

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, “Srebrenica bir dram değil sadece, insanlığın insan olma adına değerlerini yitirdiği bir yerdir” dedi. 18 yıldır bulunduğu her konumda Srebrenica’yı anmaya, yaşamaya ve yaşatmaya çalıştığını belirten Tartan, “Srebrenica, insanların insanlık dışı yönlerini ortaya koyduğu bir yer. Buraya katılanlar, bundan sonraki toplantılarda bir araya gelenler bu insanlık utancını dillendirdikçe bu konu unutlamayacak. Bundan sonra da bu süreci elimizden geldiğince anlatmaya çalışacağız. Yaşananları unutturmamak ve çocuklarımıza da anlatmak zorundayız. Nasıl ki; ‘Gezi parkından sonra hiçbir şey aynı değil’ diyoruz, Srebrenica da öyle. Biz unutturmadıkça hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır” dedi.

Etkinlik sonunda Srebrenica soykırımında yaşananları anlatan kısa bir belgesel film gösterildi. Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi Benal Nevzat Salonu fuayesinde Srebrenica soykırımını anlatan fotoğraf sergisi açıldı.