Bornova’da “Balkan Dostluk Sebili” açıldı
Bornova’da “Balkan Dostluk Sebili” açıldı

Bornova’da “Balkan Dostluk Sebili” açıldı

Bornova Belediyesi, Bosna Hersek’in Başkenti Sarayjevo’da Başçarşı’da bulunan tarihi Sebil’in bire bir kopyasını Çamdibi’nde yaptırdı. Ahşap bir yapıya sahip olan ve 18. Yüzyıl Osmanlı mimarisinin ve ahşap işçiliğinin ince ayrıntılarını taşıyan “Balkan Dostluk Sebili” törenle açıldı.

Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Balkan Dostluk Sebili”nin Bosna-Hersek ve Balkanlar ile Anadolu’yu birbirine bağlayan bir köprü görevi görmesini dilediğini söyledi. Sebil’in yapımında emeği geçenlere teşekkür eden Prof. Dr. Sındır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle orada günlü aklı kalan, özlem duyan yurttaşlarımızın o özlemlerini giderebilecekleri, anlarını tazeleyebilecekleri, baktıkça Saraybosna’yı, Balkanlar’ı, Rumeli’yi hatırlayacakları bir sebil inşa ettik. Rivayete göre bu Sebil’den bir kez su içen bir daha Saraybosna’dan ayrılamıyormuş, kopamıyormuş. Şimdi bu sebilden su içen hem Saraybosna’ya, Balkanlar’a hem de Bornova’ya bağlansın, ayrılamasın. Aynı zamanda bu Sebil’in Balkanlar ve Bornovamızı birbirine daha sıkı bağlamasını diliyoruz” dedi.

Törene katılan Bosna Hersek Büyükelçilik Müsteşarı Alija Muminovic, “Bu sebil, iki ülke arasındaki kardeşliğin ve dostluğun sembolüdür. Ülkelerimiz arasındaki işbirliği ve dostluğun artmasını diliyorum” dedi. Muminovic, “Bu sebil Saraejovo’dakinin benzeri değil, aynısı” diye espri yaptı.

Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak, “Bu sebil Bosna Hersek’in en önemli ziyaret noktalarından biridir. Bu sebilin Bornova’ya kazandırılması çok büyük bir hizmettir. Başkan Sındır’a yürekten teşekkür ediyorum, Balkanlar’la Bornova arasında unutulmaz bir iz bıraktı” dedi. Baysak, Prof. Dr. Sındır’a fahri konsolosluğun onur ve teşekkür belgesini sundu.

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Balkan Dostluk Sebili isminin çok özel anlamlar taşıdığını belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu felsefesinin özü Balkan felsefesidir” diye konuştu. Susam, “İzmir’in demokrat, çağdaş kültüründe Balkanların sevgisi, kültürü, vatan aşkı bir aradadır. Bize barışı bu Sebil vasıtasıyla hatırlatan Başkanımız Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’a çok teşekkür ediyoruz” diye ekledi.

İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Gül, 1753 yılında Bosna Valisi Mehmet Paşa tarafından yapılan, savaşlara rağmen ayakta kalan Sebil’in barış ve dostluğun simgesi olmasını diledi. İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan, “Bornova Belediye Başkanımız Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’a bu eseri kazandırdığı için Balkan dünyası adına teşekkür ediyorum. İsminin Balkan Dostluk Sebili konması da çok anlamlı. Biz hep dostluktan barıştan yanayız” dedi.

“Sevdalinka” adlı romanıyla Bosna’da yaşanan dramları dünyaya duyuran Ayşe Kulin, duygu dolu konuşmasında gözyaşlarına hakim olamadı. Savaşta ve sonrasında Bosna halkının büyük acılar yaşadığını ama dimdik ayakta durduğunu belirterek, “Onların hatıralarını burada yaşatan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Çamdibi Kapalı Pazaryeri önündeki park alanı içinde yapılan “Balkan Dostluk Sebili”nin iki çeşmesi ve kurnası bulunuyor. Merdivenleri, mermer kaidesi, masif ahşap gövdesi ve bakır kubbesiyle birlikte yüksekliği 6.8 metre olan sebilin yapımı 42 bin liraya mal oldu. Sebilin ağaç oyma işleri 45 günde tamamlandı.

Balkan Dostluk Sebili Çamdibi Pazaryeri karşısındaki alanda düzenlenen törenle hizmete açıldı. Çamdibi Atatürk Parkı’nda Ceyhun Üsküp, Gamze Matracı ve Cenk Bosnalı’nın verdiği konserde Balkan ezgileri seslendirildi. İZFEM Halk Oyunları Ekibi gösteri sundu.