TBHKDF Yönetim Kurulu Adapazarı’da toplandı
TBHKDF Yönetim Kurulu Adapazarı’da toplandı

TBHKDF Yönetim Kurulu Adapazarı’da toplandı

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu (TBHKDF) Yönetim Kurulu 13 Nisan 2014 Pazar günü Adapazarı’nda toplandı. Adapazarı Bosna Hersekliler Kültür Yardımlaşma Derneği’nin ev sahipliği yaptığı toplantı, Türkiye’nin dört bir yanından Boşnak derneklerinin başkan, yöneticilerini bir araya getirdi. Toplantıya Bosna Hersek Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Alija Muminovic ile Sancak Dostları Platformu Başkanı Salih Akgül de konuk oldu.

TBHKDF Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Utaş’ın başkanlığında yapılan toplantıya TBHKDF Kurucu ve Onursal Başkanı, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, TBHKDF Geçen Dönem Başkanı Muzaffer Güneş, TBHKDF Başkan Yardımcısı Mehmet Kurt, TBHKDF Başkan Yardımcısı Nejat Öztürk, Adapazarı Bosna Hersekliler Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Behiye Çark, Sefaköy Çağdaş Bosna Sancak Dayanışma Eğitim Kültür Derneği Başkanı Salih Hacıoğlu, Karamürsel Bosna Hersek Türkleri Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Erhan Yılmaz, Fevziye Köyü Bosna Hersek Sancak Karadağ Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Necmi Ocak, TBHKDF Genel Sekreteri ve Turgutlu Bosna Hersek Türkleri Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Muharrem Baysak, Karacabey Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Kenan Gündem, Urla Bosna Sancak Karadağ Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Fehim Didin, Serdivan Bosna-Sancak Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Süzek, Kırklareli-Vize Balkaya Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Alaattin Akgül, Aydın Boşnakları Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yüksel Mergen, Adana Bosna Hersek Kardeşlik Yardımlaşma Kültür Derneği önceki dönem Başkanı Fatma Kiminsu, Bursa Bosna Sancak Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği geçen dönem Başkanı Mehmet Başdar, Burhaniye Rumeli ve Balkan Göçmenleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği geçen dönem Başkanı Nurettin Alkan, Eskişehir Bosna Hersek Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği önceki dönem Başkanı Mehmet Bıçak, Halilbeyli Bosna Hersek Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Neccar Er, federasyonun denetim ve danışma kurullarıyla derneklerin kadın ve gençlik kolları üyeleri katıldı.

TBHKDF Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Utaş’ın açılış konuşmasından sonra TBHKDF Genel Sekreteri Muharrem Baysak geçen yönetim kurulu toplantısında görüşülen konular ve alınan kararları hatırlattı. TBHKDF Kurucu ve Onursal Başkanı, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, 29 Eylül 2013 Pazar gününden 12 Nisan 2014 Cumartesi gününe kadar yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirdiği ziyaretler ve temaslara ilişkin bilgileri, fotoğrafları paylaştı. Baysak, rapor haline getirdiği çalışmaları, yönetim, denetim, disiplin ve danışma kurulları üyelerinin bilgisine sundu.

TBHKDF Yönetim Kurulu Üyesi ve Adapazarı Bosna Hersekliler Kültür Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı İsmet Çalışkan, federasyon ve dernekler nezdinde eşgüdümünü sağladıkları insani yardım çalışmalarını anlattı. İsmet Çalışkan, Çalışkan ailesi olarak Adapazarı’nda yaptırmayı planladıkları Boşnak kültür, sanat, spor ve sosyal tesisler kompleksi projesine ilişkin bilgiler verdi.

TBHKDF Kurucu ve Onursal Başkanı, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, Bosna Hersek’in Doboj şehrinde bulunan Emmaus Barınma Merkezi’nde bulunan savaş mağdurları için düzenlenen yardım kampanyasına katkı sunanları kutladı, kampanyaya öncülük eden ve büyük destek veren TBHKDF Geçen Dönem Başkanı Muzaffer Güneş ile TBHKDF Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Çalışkan’ı kutlayarak teşekkür belgelerini verdi. Baysak, Çalışkan ailesinin Adapazarı’nda yaptırmayı planladığı komplekse ilişkin projeyi “örnek proje” olarak niteledi.

Serdivan’daki Hanedan Tesisleri’nde yapılan toplantıya katılan dernek başkan ve yöneticileri, derneklerinin, kadın ve gençlik kollarının etkinliklerine ilişkin bilgi sundu. İki yıldan bu yana her toplantıda le alınmasına karşın, federasyonun kadın ve gençlik kollarıyla ar-ge biriminin oluşturulamadığı dile getirildi, üye derneklerin bu konuda yeterince çaba göstermemesi ve katkı sunmaması eleştirildi.

TBHKDF Kurucu ve Onursal Başkanı, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, Haziran ayının son cumartesi günü Bosna Hersek’in Donji Vakuf kentinde 504. Ayvaz Dede Şenlikleri (Ajvatovica) düzenleneceğini ve 11 Temmuz 2014 günü 19. yılında Srebrenica katliamını anma etkinlikleri düzenleneceğini anımsattı. Baysak, federasyonun her iki etkinliğe katılımı sağlayabileceğini söyledi.

Toplantıda, TBHKDF’ye bağlı derneklerin etkinlik takvimi ele alındı. Halilbeyli Bosna Hersek Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği 20 Nisan 2014 günü Kutlu Doğum etkinliği düzenleyecek. Adana Bosna Hersek Kardeşlik Yardımlaşma Kültür Derneği’nin pita şenliği 24 Mayıs 2014 günü gerçekleştirilecek. Sefaköy Çağdaş Bosna Sancak Dayanışma Eğitim Kültür Derneği’nin teferiçi 25 Mayıs 2014 günü yapılacak. Fevziye Köyü Bosna Hersek Sancak Karadağ Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin teferiçi 1 Haziran 2014 günü gerçekleştirilecek. Kırklareli-Vize Balkaya Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin teferiçi 22 Haziran 2014 günü yapılacak. Karamürsel Bosna Hersek Türkleri Kültür Yardımlaşma Derneği’nin teferiçi 3 Ağustos 2014 günü gerçekleştirilecek. İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin teferiçi 1 veya 8 Haziran 2014 günü düzenlenecek.

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu’nun bir sonraki yönetim kurulu toplantısı 18 Mayıs 2014 Pazar günü Burhaniye’de yapılacak. Toplantıya Burhaniye Rumeli ve Balkan Göçmenleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ev sahipliği yapacak.