Aliağa kardeşine sahip çıkacak
Aliağa kardeşine sahip çıkacak

Aliağa kardeşine sahip çıkacak

2014-12-22-01Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu, Türkiye-Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Kurucusu ve Onursal Başkanı Kemal Baysak, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ı makamında ziyaret etti.

Bugüne kadar Bosna Hersek’in birçok kenti ile Türkiye’de birçok şehrin ‘kardeş kent olmasına’ öncülük eden Kemal Baysak, Başkan Acar’dan 2012 Yılında Aliağa ile Bosna Hersek’in Kakanj kenti arasında kurulan dostluk köprüsünün korunmasını istedi. 1994- 1999 yıllarında Karşıyaka’da bir dönem Karşıyaka Belediye Başkanlığı görevinde bulunduğunu hatırlatan Kemal Baysak, tecrübelerini Aliağa’nın genç Belediye Başkanı Serkan Acar ile paylaştı. Oldukça samimi ve sıcak bir ortamda gerçekleşen ziyarette konuşan Baysak, Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Türk Dünyası, Balkanlar ve bugün milli sınırlar dışında kalan soydaşlarımızın yaşadığı ülkelerle daima işbirliği içerisinde olun ve onları unutmayın’ sözüne atıfta bulundu. Aliağa ile Bosna Hersek’in Zenica-Doboj kantonuna bağlı Kakanj kenti arasında kardeşlik köprüsünün ilk defa 2012 yılında kurulduğunu hatırlatan Baysak, Aliağa Belediyesi öncülüğünde, özellikle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarında Kakanj kentinden öğrencilerin Aliağa’da misafir edildiğini, her iki kentin yöneticileri ile birlikte iş adamlarının da karşılıklı ziyaretler gerçekleştirdiğini ve bu sayede iki ülke arasında dostluk bağlarının daha da güçlendiğini ifade etti.

Başkanlar değişti ama…

Geçen 30 Mart yerel seçimlerinde Aliağa’da olduğu gibi Kakanj kentinde de Belediye Başkanı’nın kısa bir süre önce değiştiğini belirten Kemal Baysak, “Kakanj kentinin yeni belediye başkanı; ‘Bu proje eski başkana ait’ düşüncesine kapılıp Aliağa ile olan ‘Kardeş Kent Projesi’ni reddetmedi. Aksine projeye sahip çıkarak iki yıl önce kurulan kardeşlik köprüsünün korunacağını ilan etti” diyerek Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ında aynı hassasiyeti göstereceğine inandığını söyledi.

Üzerimize ne düşüyorsa onu yaparız!

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, “2015 Yılından itibaren bizde geçmişten süre gelen bu iyi ilişkileri en güzel şekilde sürdürmek adına elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Zira, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ünde dediği gibi bizim birbirimize daha sıkı bağlanmamız, daima işbirliği içerisinde olmamız gerekiyor. Bu noktada belediye mevzuatı çerçevesinde biz Aliağa Belediyesi olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız” dedi. Kemal Baysak’ın kendisine aktardığı deneyimlerini can kulağı ile dinleyen Başkan Serkan Acar, tavsiyeleri mutlaka dikkate alacağını söyledi.

Ziyaretin sonunda Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak, 7. Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in Bosna Hersek’i fethinden sonra 1463’te Bosnalı Fransisken papazlar için yayınladığı Ahidname’nin bir kopyasını, federasyonun ve başkonsolosluğun flamalarıyla basımı ve yayımını üstlendiği, Bosna Hersekli gazeteci-yazar Mugdim Galijasevic’in kaleme aldığı “Mezardaki Gözyaşı” kitabını ve Mostar Köprüsü’nün tuvale baskılı fotoğrafını Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’a hediye etti. Başkan Serkan Acar’ı ziyaret eden Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak’a Çakmaklı Bosna Sancak Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Barış, Dernek Başkan Yardımcısı Zekai Erşan ve Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Şenel de eşlik etti.

Öncülük yapıyoruz

Ziyaret sonrasında gazetecilere açıklama yapan Kemal Baysak, “Biz Balkanlılar olarak Mustafa Kemal’in bize vasiyet ettiği bu görevi devam ettirmeye çalışıyoruz. Bosna Hersek’ten, Karadağ’dan, Sırbistan’dan, Hırvatistan’dan, Kosova’dan, Makedonya’dan, Batı Trakya’dan, Bulgaristan’dan birçok şehirlerimiz Türkiye’deki şehirler ile kardeş şehir olma arzusundalar. Bizim şartlarımız, imkânlarımız daha iyi olması sebebi ile oradaki belediyeler birtakım projeleri ortak yapmak istiyorlar” dedi. Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu ve Bosna Hersek Fahri Başkonsolosluğu olarak Bosna Hersek ile Türkiye’deki şehirleri kardeş şehir yapma adına öncülük yaptıklarını anlatan Baysak, “Aliağa Belediyemiz ile Kakanj Belediyesi arasında 2 yıl önce kardeş belediye oldular. Bu kapsamda güzel işler yapılıyor, karşılıklı ziyaretler yapılıyor. Bugün de bu ziyaretlerden birini gerçekleştirerek Aliağa Belediyesi Başkanı Sayın Serkan Acar’ı ziyaret ettik. Kendisine çalışmalarında başarılar dilemek ve önümüzdeki günlerde ne gibi çalışmalar yapabiliriz diye görüştük” şeklinde konuştu

Aliağa’nın projesi

1994 – 1999 yıllarında Karşıya Belediye Başkanlığı görevinde bulunduğunu sözlerine ekleyen Baysak, “Belediyelerde projeler maalesef yeni göreve gelen başkanlar tarafından, ‘bu proje benim değil’ diyerek o projeyi iptal edilir. Ama Aliağa’da şunu gördük. Geçen dönemden kalan uluslararası çocuk şenliğine aynı heyecanla, aynı duygularla ve büyük bir arzuyla sarılan yeni Belediye Başkanı Sayın Serkan Acar’a desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Sayın Başkan, bu proje benden öncekinin projesidir demeyip, Aliağa’nın projesidir diyerek projeye sahip çıkması Türkiye’de bu çalışmaları yapmayanlara örnek gösterilecek bir davranış göstermiştir. Bu açıdan Sayın Serkan Acar’ı yürekten kutluyorum” diyerek Başkan Acar’a başarı dileğinde bulundu.