Halilbeyli ile Gradisce’nin kardeşliği perçinlendi
Halilbeyli ile Gradisce’nin kardeşliği perçinlendi

Halilbeyli ile Gradisce’nin kardeşliği perçinlendi

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinin Halilbeyli ile Bosna Hersek’in Zenica kentinin Gradisce köyleri arasındaki kardeşlik ilişkisi imzalanan ikinci protokolle perçinlendi. Her iki köyün kültür ve sanat dernekleri arasında da kardeşlik ilişkisi kurdu. Halilbeyli’de törenle imzalanan iki protokol, Bosna Hersek ile Türkiye’den birbirine 1851 kilometre uzaklıktaki köyler arasındaki dostluk ve kardeşlik bağını güçlendirdi.

Halilbeyli ile Gradisce muhtarlıklarıyla Halilbeyli Bosna Hersek Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile Gradina-Gradisce Kültür ve Sanat Topluluğu arasındaki kardeşlik protokolleri köy meydanında düzenlenen törenle imzalandı. Törene Kemalpaşa Kaymakamı Kemal Kızılkaya, Turgutlu Kaymakamı Uğur Turan, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, Turgutlu Belediye Başkan Yardımcısı İskender Tunç, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu yöneticileri Halilbeyli halkı ve Gradisce’den gelen konuklar katıldı.

Halilbeyli ile Gradisce arasındaki kardeşlik protokolünü Halilbeyli Muhtarı Mustafa Edis ile Gradisce Köyü Muhtarı Nermin Skomorac, dernekler arasındaki kardeşlik protokolünü Halilbeyli Bosna Hersek Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ömer Eren ile Gradina – Gradisce Kültür ve Sanat Topluluğu Başkanı Edin Bujak imzaladı. Her iki protokole Kemalpaşa Kaymakamı Kemal Kızılkaya ile Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak da imza koydu.

Törende konuşan Ahmet Kemal Baysak, Türkiye ve Bosna Hersek arasında daha önce şehirler, üniversiteler ve okullar arasında kardeşlik protokolleri yapıldığını anlattı. İlk kez Karşıyaka Belediye Başkanlığı sırasında, 1997 yılında Karşıyaka ile Zenica arasında kardeş kent ilişkisi kurulduğunu hatırlatan Baysak, Halilbeyli ile Gradisce arasındaki “kardeş köy” ilişkisinin bir ilk olduğunun altını çizdi. İlk protokolün 2013 yılında Gradisce’de imzalandığını hatırlatan Baysak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki kardeşlik ilişkileri, ilk kez iki köyün kardeşlik protokolü imzalamasıyla yeni bir boyut kazandı. Gradišće Köyü’nden sonra Halilbeyli’de imzalanan bu ikinci protokol, Bosna Hersek ile Türkiye’den birbirine 1851 kilometre uzaklıktaki köyleri dostluk ve kardeşlik bağıyla bağladı. Buna bir de iki köyün kültür sanat derneklerinin kardeşliği eklendi. Bu ilişkilerin kurulmasına katkıda bulunduğum için çok mutluyum. Kurulan ilişkilerin geliştirileceğine inanıyorum.”

Protokollerin imza töreninden sonra taraflar birbirlerine günün anısına plaket ve flamalar sundu. Gradina-Gradisce” Kültür ve Sanat Topluluğu’nun yanı sıra Halilbeyli Hatice Ali Katrancı Ortaokulu ile Kemalpaşa Aliya Izetbegoviç Ortaokulu halk oyunları ekipleri gösteri yaptı. Etkinliğe katılan konuklara Boşnak böreği ve Halilbeyli üzümü ikram edildi.

Törene kimler katıldı?

Kemalpaşa Kaymakamı Kemal Kızılkaya, Turgutlu Kaymakamı Uğur Turan, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, Turgutlu Belediye Başkan Yardımcısı İskender Tunç, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Önceki Dönem Başkanı ve Federasyon Başkan Yardımcısı Cemal Şenel, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyon Başkan Yardımcısı ve İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Gül, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Geçen Dönem Başkanı Zekai Erşan, Çakmaklı Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Barış, Aydın Boşnakları Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yüksel Mergen, Halilbeyli Muhtarı Mustafa Edis, Halilbeyli Bosna Hersek Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ömer Eren, “Gradina-Gradišće” Kültür ve Sanat Topluluğu Başkanı Edin Bujak, Gradišće Köyü Muhtarı Nermin Skomorac, TBHKDF üyesi derneklerin yönetim kurulu, kadın ve gençlik kolu üyeleri.