Srebrenica katliamı kurbanları Bornova’da anıldı
Srebrenica katliamı kurbanları Bornova’da anıldı

Srebrenica katliamı kurbanları Bornova’da anıldı

Bosna Hersek’in Srebrenica kentinde 1995 yılında katledilen 8 bin 372 Boşnak Bornova’da anıldı. Bornova Belediyesi tarafından Çamdibi Atatürk Parkı içindeki Srebrenica Soykırım Anıtı önünde düzenlenen törende duygusal anlar yaşandı. 26 yıl önce yaşanan acılar, kırmızı karanfiller bırakılan anıtın bulunduğu alanda sergilenen resimlerle bir kez daha hatırlandı.

Bornova Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen anma törenine Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği Başkanı (SSDBiH) Hasan Sehovic, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu (TBHKDF) Başkanı Ömer Eren, Urla Bosna Sancak Karadağ Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ertuğrul Özer, Halilbeyli Bosna Hersek Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mustafa Celep, Bornova Belediyesi Başkan Yardımcısı Barbaros Taşer, meclis üyeleri, çok sayıda Balkan derneği ve sivil toplum kuruluşunun temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

SSDBiH Başkanı Hasan Sehovic, savaşı canlı yaşadığını belirterek, “Srebrenica söz konusu olduğunda konuşmak çok zor ama Bosna-Hersek’te yaşananların gelecek nesillere mutlaka anlatılması gerekiyor” diye konuştu. TBHKDF Başkanı Ömer Eren, Srebrenica katliamının Birinci Dünya Savaşı’nın ardından en büyük soykırım olarak tarihe geçtiğini vurguladı.

Bornova Belediye Başkan Yardımcısı Barbaros Taşer, “Alija Izetbegoviç’in “Unutulan soykırım tekrarlanır” sözünü hatırlattı. Taşer, 1995 yılında Avrupa’nın ortasında yaşanan insanlık dramının unutulmaması gerektiğini dile getirdi. Tören alanında fotoğraf sanatçıları Ayşegül Çetinkalp ve Aylin Telef’in katıldıkları Marş Mira yürüyüşü ve yürüyüş sonunda Potocari Anıt Mezarlığı’daki defin töreni sırasında çektikleri fotoğraflardan oluşan “Ölüm yolunda barış için yürüyenler” konulu sergisi ziyarete açıldı.