TBHKDF Yönetim Kurulu İzmir’de toplandı
TBHKDF Yönetim Kurulu İzmir’de toplandı

TBHKDF Yönetim Kurulu İzmir’de toplandı

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu’nun (TBHKDF) dokuzuncu dönem beşinci yönetim kurulu toplantısı İzmir’de yapıldı. İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin ev sahipliği yaptığı toplantı Bornova Belediyesi Altındağ Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Toplantıya CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, İyi Parti İzmir İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu, İyi Parti İl Başkan Yardımcısı Birsen Yılmaz, Milliyetçi Hareket Partisi 25. Dönem İzmir Milletvekili Murat Koç, Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği Başkanı Hasan Šehović, Karşıyaka Belediye Meclis Üyesi Atilla Baysak konuk oldu.

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu (TBHKDF) Başkanı Behiye Çark’ın başkanlık ettiği toplantı, Türkiye’nin dört bir yanındaki federasyon yönetim kurulu üyesi dernek yöneticileri katıldı. Başkanvekili İsmet Çalışkan’ın yönetip yönlendirdiği toplantı federasyon denetim, danışma kurulu, kadınlar ve gençler kurulu üyelerini bir araya getirdi.

Toplantıda konuşan Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, sözlerine geçtiğimiz yıl yitirdiğimiz federasyonun Onursal Başkanı Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak’ı anarak başladı. Kültür birikimlerini aktarıp gençlere taşımanın yerel yönetimlerin görevi olduğunu belirten İduğ, Bosna Hersek’ten Türkiye’ye gelen gençleri 15 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında ilçedeki yurtlarda ağırlayabileceklerini söyledi.

İzmir Bosna Sancak Kültür ve Dayanışma Derneği’nin bir binaya ihtiyacı olduğunu belirten Mustafa İduğ, “Dernek yöneticilerimiz Esat Beyler ile geçtiğimiz günlerde bir araya geldik. Bu konuyu bize aktardılar. Biz de bir çalışma başlattık. Ben de bunun için elimizden geleni yapmaya çalışacağım. Ben başkanlığı döneminde Kamil Bey’in meclisindeyim. Dernek bize Kamil Bey’in emanetidir” dedi.

CHP İzmir Milletvekili, Eski Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır da Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu’nun çok kıymetli bir misyonu olduğunu belirtti. Belediye başkanlığı sırasında hem federasyonla olan ilişkileri hem de Kemal Baysak ile olan diyaloğu nedeniyle iki ülkenin ilişkilerini geliştirmek için çalışmalar yaptığını anlatan Prof. Dr. Sındır, “Belediye olarak Başçarşı’nın simgesi Sebil’in birebir kopyasını burada yaptık. Bu kültürel değerler yüzyılların birikimiyle oluşuyor. Bizim de bu kültürü bizden sonraki nesillere taşımak gibi bir misyonumuz var” diye konuştu.

Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği Başkanı Hasan Šehović ise göçün hüzün ve acı demek olduğunu ama savaş nedeniyle ülkesinden göç eden Boşnaklarda hiçbir hainlik, nefret görmediğini söyledi. “Hepsi Türkiye’nin asli vatandaşları, hepsi anavatanda oldukları için mutlu” diyen Šehović, Balkanlar’daki gelişmelere ilişkin de bilgi verirken sözlerini şöyle sürdürdü:

“Balkanlar’da sular hiç durulmuyor. Türkiye’nin bölgedeki rolü bu nedenle çok büyük. Özellikle federasyonun birlik ve beraberlik simgesi olması gerek. Bazen duyuyoruz bazı dernekler toplantılara gelmiyor, kızgın ya da kırgın. Bu anlaşmazlıkları bir kenara bırakın, çözülmeyecek bir şey yok. Balkanlar’da son savaşta nüfus 57 ülkeye dağıldı, 2 milyon insan ülke dışında yaşamak zorunda kaldı. Bizim örnek olmamız birliğimizi Bosna’da da sergilememiz gerekiyor.”

İzmir Bosna Sacak Dernek Başkanı Esat Yılmaz, federasyon yönetim kurulu üyelerini İzmir’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Behiye Çark da aidiyet konusuna değindi. Çark, “Kültür bizim yaşam biçimimiz, bir nevi mili hafıza. Balkanlar’da aidiyet duygusunu nasıl canlandırabiliriz, nasıl sürdürülebilir kılarız, buna önem vermeliyiz. Balkanlar’da, Orta Asya’da ve Anadolu’da bir kültür birliği var. Bunu gelecek kuşaklara da aktarmalıyız” dedi.

Toplantıda Türkiye’de yaşayan Balkan göçmeni kadınların kurduğu Zambak Derneği İzmir Temsilcisi Vasfiya Özsan yaptıkları çalışmaları anlattı. Derneğin İstanbul, İzmir, Bursa ve Sakarya’da temsilciliklerinin bulunduğunu, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ ve Sancak bölgesi vatandaşı da olan, 500’ü aşkın kadın üyesi olduğunu anlatan Özsan, şu bilgilere verdi:

“Zambak Derneği üyesi olan kadınlarımızın hemen hepsi yüksek öğrenim görmüş, eğitimli kadınlar. Dilimizi aktif olarak kullanıyoruz. Bu yıl 23 Aralık’ta Ankara’da kurulan derneğimiz kadınlar arasında kurulan ağ ile ortak değerlerimizi tanıtmayı da amaçlıyor. İzmir’de kurslar açıp, kadınlarımızın Türkiye’de iyi işlerde istihdam edilmesi için çaba harcıyoruz.”

Toplantıda federasyon başkanlığı ile üye derneklerin etkinliklerinin ele alındı. TBHKDF Yönetim Kurulu Üyeleri istek, görüş ve önerilerini dile getirdi. Bir sonraki yönetim kurulu toplantısının Aliağa Çakmaklı’da yapılması kararlaştırıldı.