9. Balkanlılar Halk Dansları Festivali
9. Balkanlılar Halk Dansları Festivali

9. Balkanlılar Halk Dansları Festivali

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 9. kez düzenlen Balkanlılar Festivali renkli görüntülerle başladı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki yürüyüşle başlayan açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, festivalin 1935 ve 1936 yıllarında, bizzat Atatürk’ün talimatıyla iki kez düzenlendiğini, daha sonra uzun yıllar ara verildiğini belirtti. Kocaoğlu, “İzmir’de yaşayan Balkan kökenli hemşerilerimiz bu festivale sahip çıkarak desteklemeselerdi, geçmişleriyle köprülerini sağlıklı bir şekilde kurmasalardı, biz bu yıl dokuzuncusunu gerçekleştiremezdik. Esas teşekkür etmemiz gereken onlardır” diye konuştu.

Balkanlılar Halk Dansları Festivali’ne yedi yıldır ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını anlatan Aziz Kocaoğlu, “İnanıyoruz ki, kültürlerin kaynaşacağı bu anlamlı etkinlik, barışa ve dostluğa her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç duyulan günümüz dünyası için, anlamlı ve kalıcı bir örnek olacaktır” dedi. Bosna Hersek’e ve Balkan coğrafyasındaki ülkelere yaptığı destekle tanınan Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak da, Mustafa Kemal Atatürk’ün emaneti olan bu festivali yeniden hayata geçirerek 7 yıldır düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkan Aziz Kocaoğlu’na teşekkür etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl dokuzuncu kez düzenlenen Balkanlılar Halk Dansları Festivali 1 Aralık 2013 günü başladı. Konak Meydanı’ndaki etkinlikte Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan’dan gelen ekipler halk danslarından örnekler sundu. Festivalin açılış nedeniyle aynı akşam saat 20.00’de Gündoğdu Meydanı’nda açılış konseri düzenlendi. Konserde Shantel ve Bucovina Club Orkestrası sahne aldı.

Festivalde konuk ülke ekipleri Çiğli Belediyesi Konferans Salonu, Karşıyaka Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu, Çamdibi Atatürk Parkı Amfi Tiyatro, Buca Çevik Bir Meydanı, Sarnıç Cumhuriyet Meydanı, Bornova Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi ve Gaziemir Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu gibi noktalarda dans gösterileri sergiledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 1935 ve 1936 yıllarında İstanbul Beylerbeyi Sarayı’nda başlayan Balkanlılar Halk Dansları Festivali, sonraki yıllarda kesintiye uğramış, daha sonra ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çabalarıyla yeniden hayat bulmuştu. Balkan ezgilerini İzmir’e taşıyan festival, her yıl büyük ilgi görüyor.

no images were found