Nohutalan “Kavun Festivali” ile şenlendi
Nohutalan “Kavun Festivali” ile şenlendi

Nohutalan “Kavun Festivali” ile şenlendi

ACILIS13İzmir’in Urla ilçesine bağlı Nohutalan köyünde Urla Belediyesi’nin desteğiyle “1. Nohutalan Kavun Festivali” düzenlendi. İzmir ilindeki üç Boşnak köyünden biri olan Nohutalan’daki festival, 31 Ağustos 2014 Pazar günü köy etkinlik alanında gerçekleştirildi. Festival, İzmir ve çevresinde yaşayan Boşnaklar ve Boşnak dostlarını Nohutalanlılar ile bir araya getirdi.

Festivale İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği Başkanı Hasan Šehović, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu (TBHKDF) Önceki Dönem Başkanı Cemal Şenel, TBHKDF Başkan Yardımcısı ve İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Gül, TBHKDF Genel Sekreteri ve Turgutlu Bosna Hersek Türkleri Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı ve TBHKDF Genel Sekreteri Muharrem Baysak, Urla Bosna Sancak Karadağ Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Fehim Didin, Halilbeyli Bosna Hersek Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Celep, TBHKDF yönetim, denetim ve danışma kurulu üyeleri, İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin kadın ve gençlik kolları üyeleri, belediye meclis üyeleri, çevre köylerin muhtarları da katıldı.

Seslendirdiği Boşnak müziği ve sevdalinkalarla ünlenen sanatçı Cenk Bosnalı ve eşi Nariye Bosnalı da festival alanında Nohutalanlılar’ı yalnız bırakmadı. Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu (TBHKDF) Ahmet Utaş, Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği Başkanı Hasan Šehović, TBHKDF) Önceki Dönem Başkanı Cemal Şenel, Turgutlu Bosna Hersek Türkleri Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı ve TBHKDF Genel Sekreteri Muharrem Baysak ile Urla Bosna Sancak Karadağ Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Fehim Didin’in çiçekleri festival alanımızı süsledi.

Festivalin açılış konuşmasını yapan Nohutalan Muhtarı Nuran Eroğlu, misafirlerini köyde ağırlamaktan büyük mutluluk ve onur duyduklarını belirterek, “Hepiniz hoş geldiniz” dedi. Eski bir Rum köyü olan Nohutalan’ın 1940’lı yıllardan bu yana Boşnaklar’a yurt olduğunu, tarım, hayvancılık ve zeytinciliğin köyün başlıca gelir kaynağını oluşturduğunu anlatan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kokulu ve lezzetli kavunlar yetiştiriyoruz, ama kavunumuz da köyümüz de tanınmıyor. Adımız duyulsun, kavunumuz bilinsin istedik, köyümüzde bir festival hayal ettik. Fahri Başkonsolosumuz ve dernek başkanımızla gittik, Urla Belediye Başkanımızın kapısını çaldık. Sağ olsun, başkanımız festival fikrimizi destekledi, bir hayalimiz gerçek oldu. Bu festivalin gerçekleşmesinde bize destek olan herkese, Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na, Urla Belediye Başkanımız Sibel Uyar’a ve belediyelerimizin çalışanlarına, Fahri Başkonsolosumuz Ahmet Kemal Baysak’a ve çalışma arkadaşlarına sonsuz teşekkürler ediyoruz.”

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Nohutalan’ın adını festival ile duyurmak istediğini belirterek, “Biz de Belediye olarak kendilerine gereken desteği verdik” dedi. Uyar, “Buraya kadar gelen değerli Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Kemal Baysak’a, Boşnak federasyonlarının temsilcilerine, festivale katılan hemşehrilerime teşekkür ederim” diye ekledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tarımın ve kırsal kesimin kalkınması için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini hatırlattı. 6360 sayılı kanunla köylerinin mahalle olmasının kırsalda kalkınma anlayışını değiştirmeyeceğini söyleyen Kocaoğlu, “Büyükşehir olarak desteklerimiz buralara da devam edecek. Böyle bir festival düşüncesi ile yola çıkan muhtarımız Nuran Eroğlu’na teşekkür ederim. Kendisine desteklerimiz sürecektir. Bir daha ki festivali düzenleyeceğimiz yeni alanda yaparız. Katılanlara teşekkür ederim” diye konuştu.

Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ve Nohutalan Muhtarı Nuran Eroğlu’na günün anısına Bosna Hersek’ten getirdiği armağanları verdi. Baysak, böyle bir festival düzenlemeyi planladıkları ve gerçekleşmesi için destek verdikleri, katkı sundukları için teşekkür etti. Fahri Başkonsolos Ahmet Kemal Baysak, festivalin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğine ve gelenekselleşeceğine inandığını sözlerine ekledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası ve solistleri seslendirdikleri türküler, şarkılarla festival coşkusunu tüm konuklara yaşattı. Festival kapsamında düzenlenen en iyi kavun yarışmasında üretici Rahmi Eroğlu birinci olurken, Merve Eroğlu ikinci ve Gürbüz Eroğlu da üçüncü oldu. Kavun üreticileri çeşitli hediyeler ve plaketlerle ödüllendirildi.

Festivalde, konuklara geleneksel Boşnak böreği, keşkek, pilav, ayran ve kavun ikram edildi. Türkiye Kızılay Derneği Urla Şubesi de festivale gelen tüm konuklara etli pilav ve yoğurt ikram etti.