BHdiaFor Prijedor’da iş ve yatırım olanakları ele alındı
BHdiaFor Prijedor’da iş ve yatırım olanakları ele alındı

BHdiaFor Prijedor’da iş ve yatırım olanakları ele alındı

bhdiafor-32“Bosna Hersek diyasporasının ilk yatırım forumu” olarak tanımlanan Bosnian-Herzegovinian Diaspora Business Forum “BHdiaFor 2013″, 11-12 Ağustos 2013 tarihleri ​​arasında, kuzeybatı Bosna’daki Prijedor kentinde gerçekleştirildi. Diyaspora üyelerini ve diğer yatırımcıları Bosna Hersek ve Prijedor bölgesine yatırıma özendirmeyi amaçlayan BHdiaFor 2013′e katılan bilim adamları, iş adamları, kamu kurum ve kuruluşlarıyla sivil toplum kuruluşları temsilcileri iş ve yatırım olanaklarını değerlendirdi.

Bosna Hersek İnsan Hakları ve Mülteciler Bakanlığı verilerine göre, ülke dışında 1,35 milyon Bosna Hersekli yaşıyor. Bosna Hersek nüfusunun üçte birini oluşturan diyaspora, ülkedeki mali ve sosyal sermayenin potansiyel girişlerine bağlı olarak önem taşıyor. Diyaspora, ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 20′sini elde ediyor ve ülkeye yılda yaklaşık iki milyar dolar gönderiyor. Göçmenlerinin gelirleri gayrisafi yurt içi hasılasıyla oranlandığında önde gelen 20 ülke arasında Bosna Hersek beşinci sırada yer alıyor.

Etkinliğe Türkiye’den Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, aralarında gazetecilerin de bulunduğu delegasyonla katıldı. Duayen sanayici Baysak, forumda yaptığı konuşmada 60 yıla yaklaşan iş ve yatırım deneyimlerini paylaştı. Ahmet Kemay Baysak, forum izleyicilerine Terbay Grubu’nu oluşturan şirketleri tanıttı ve etkinliklerini anlatan bir sunum yaptı.

Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, Türkiye ile Bosna Hersek arasında her alanda ilişki ve işbirliğinin gelişmesi için çaba harcadıklarını dile getirdi. Baysak, Türkiye’den çok sayıda işadamını bu ülkedeki iş ve yatırım imkanlarını yerinde göstermek üzere Bosna Herek’e getirdiğini söyledi.

Ahmet Kemal Baysak, Prijedor Belediye Başkanı Marko Paviç’e, Prijedor Meclis Başkanı Sed Jakupoviç ile “BHdiaFor 2013 Forumu” yöneticisi Banja Luka Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sanel Jakupovic’e, BHdiaFor 2013 Düzenleme Komitesi Başkanı Armin Alijagić’e birer takdir belgesi verdi. Baysak, Bosna Hersek Merkez Bankası Başkanı Kemal Kozaric’e fahri konsolosluğun yanı sıra kurucusu ve onursal bakanı olduğu Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu’nun flamalarıyla seramik İzmir tabağı armağan etti.